VOLONTAR

Vandas over viktiga beslut som hav eller pool
Oa hela natten lang
Lata sig pa stranden
Ord efter ord, sida efter sida, bok efter bok
Nyfiket kolla pa safaridjur
Turista som fa
Ata exotisk frukt
Resa till semesterparadis

Sa har kandes det i mitten av var resa nar vi akte till Mombasa, direkt efter det till Zanzibar och vidare pa haftigt safari. Nar vi berattade att vi var i Tanzania for att jobba som engelsklarare, men inte borjat med det annu, hade vi varje gang samtalet kom upp pa tal lite daligt samvete. Vi hade ju verkligen akt hit for att vi ville undervisa! Samtidigt sa skulle vi absolut inte vilja vara utan de veckor som vi fick besoka Kenya igen och gora de har "turistgrejerna" i Tanzania. Det var en upplevelse utover det vanliga!
Med tanke pa att vi nu har 28 engelsklektioner i veckan, kanns det som att vi atminstone tar igen lite tid av de undervisningsdagar vi har "forlorat". Efter en hel dag med lektioner ar vi helt slut och vill helst bara kasta oss pa sangen.

Sa att vara volontar skulle nog battre kunna sammanfattas sa har:

Vilse i en ny kultur
Ovantade handelser standigt
Lortig 24\7
Olik alla andra
Nya perspektiv
Tankar om tro
Aventyr utan dess like
Roligt och galet jobbigt samtidigt



Som manga av er vet haller vi bada tva filmen Hundtricket varmt om hjartat. Nar vi insag att manga repliker ur den filmen passar in som handen i handsken pa det tanzanska livet, forsoker vi dra sa manga repliker vi bara kan.
I alla fall sa kommer har nagra smakprov pa godbitarna och for er som inte sett filmen. Gor det! Vi utlovar 1 timme och 46 minuters ren underhallning.

"Vad ar problemet? Varfor aker vi inte?"
- Kan appliceras pa varje daladala-resa vi gor i detta land.


"Kan inte bestaaaaammmma mig vilken av...."
- Alla kolhydratsratter jag ska valja idag. Det serveras ofta spaghetti, kokt potatis, ris och friterad potatis samtidigt. Och inte sa mycket mer..


"Atervinning"
Atervinning ar inget som existerar har egentligen. Sophogen ar utanfor vara fonster och dar samlas allting. Men nar den gamla Tjejhalvan-trojan fran 1994 blev band till idrotten fick vi antligen anvanda detta citat.


" -Ursakta vad ar din klocka nu?
 -13.25.
 -Det var markligt, for jag trodde att du skulle undervisa form II i biologi 13.25.
 - Ja, jag ar hemskt ledsen, men jag ar inte pa sa bra humor idag, sa jag vill inte undervisa.
 - Men vilken tur for eleverna att du ar ledsen, for det gor ju att de far mycket mer undervisning. Eller tanker jag fel nu? "

Anvandbart varje gang vi ser larare utanfor klassrummen nar de borde vara dar inne och undervisa.. Detta ar tyvarr inte sallan.


" - Ursakta att jag ar sen.
 - Nej, det gor ingenting. Kom fram har!
 - Kan du lasa vad det star pa tavlan.
 - Past tense is something that you have already done..."
 (smaller i dorren)
 -Fortsatt lasa du!
 - Past tense is some...
 (smaller igen)
 - Jag kan inte lasa nar du smaller i dorren!
 - Tycker du att det ar jobbigt/ (smaller oavbrutet i dorren) Ja, da kanske du kommer i tid nasta gang! "

Ska namnas att vara dorrer pa Aya knarrar nagot extremt och nar en elev som kommit in sent ska satta sig later det forskrackligt nar han eller hon drar ut stolen. Man har lust att tillampa det har replikskiftet men sager istallet till sig sjalv "be patient" :)


" - Enock?
  -Enock?
  - E N O C K?
  - E N O C K K K K?
 - Ja, har ar jag..
-Jassa, du kanske inte horde nar jag sade ditt namn de forsta gangerna. Eller du kanske trodde att de andra bara gissade nar jag sade deras namn och rackte upp handen."

Japp, det ar ingen som sager "ja" nar vi desperat forsoker uttala deras namn. Ingen hjalp har att fa ordning pa namnskyltarna inte. Hundtricketreplikerna ligger nara till hands och man far bita sig i lappen for att inte uttala dem ibland!

Veckans...

Tabbe: gar till Sofia och Klara som efter vissa schemaandringar inte hade riktigt full koll nar de glatt gick in i Form 2 B och delade ut alla namnskyltar och var helt redo att borja undervisa, nar de inser att det ar Form 2 A de ska ha... Fnissandes var det bara att packa ihop alla namnskyltar igen, beratta for eleverna om var tabbe och smita ut till nasta klassrum. Kul att man kan gladja nagon med ett fett skratt!

Vision: Nu ar det bestamt att Dodoma stift ska ha sitt supermote nar de ska byta biskop m.m. pa Aya. Det innebar att eleverna far lov en vecka och skolans tas over av en massa kyrkfolk. Vi borjade genast tanka pa vad vi ska sysselsatta oss med da... Efter en rundvandring pa skolan kande vi att det verkligen ar dags att piffa till vissa utrymmen. Klassrummen ar galet sunkiga, killarnas dormitory ser ut som en gaskammare och det mesta skulle helt enkelt kunna livas upp med lite (mycket!) farg. Var forhoppning ar att kunna piffa upp skolan lite under den veckan som eleverna ar borta... Ar du sugen pa att sponsra farg eller kanner nagon som garna vill? Ring eller maila oss!

Lat: Forra gangen i Kondoa gjorde vi slag i saken och gick och kopte oss tva kassettband (forsta gangen i vara liv!) med P-square. Nu har alltsa Victors favoritlat "Zaidi Zaidi" som han standigt gar runt och overrostar med sin sang byts ut mot "No one'll be like you" be P-square. Vilket uppsving!

Frukt:
Antligen har vi hittar passionsfrukt i Kondoa! Yippie!

Victor: Vi sitter och ater kvallsmat som vanligt nar hans mobiltelefon ringer. Han kollar lite pa den men visar inte nagon tendens till att svara... Det slutar ringa, men borjar snart igen. Nar vi fragar vad som star pa sager han bara helt sjalvklart: Jag har anda inget svar pa fragan hon tanker stalla, sa jag vill inte gora henne besviken...

Tack:
till en fet spindel som tog saken i egna hander nar inte jag orkade ta ut ett ackligt flygdjur som bosatt sig pa rummet, han nop tag i djuret och vavde in det i sitt matforrad. Tack!

Aterseende: Vi star och hanger lite med var favoritlarare Laiboni nar han helt plotsligt fragar om vi kanner igen mannen som sitter lite langre bort pa en pall. Helt plotsligt reser han sig, gar emot oss med ett brett smile och vi ser att det ar var nattvakt fran Lufus berg i november, Peter Msungo! Han som verkligen AR tryggheten sjalv! Underbart att traffas igen. Han skakade vara hander sa hart att vi var omma i flera timmar efterat. Och det basta av allt, han ska borja jobba som vakt pa AYA! Yes alltsa!

Kalldusch: Laiboni var i Dodoma ett par dagar och nar han kom tillbaka berattade han att pa vagen mellan Dodoma och Kondoa hade de blivit utsatta for ett banditgang. De hade lagt stenar over hela vagen och kommit fram och skjutit med pistoler. Busschaufforen hade blivit traffad i armen men de hade lyckats ta sig forbi... Laskigt som bara den. Kanns grymt att vi ska aka den vagen minst 3 ganger till..

Besok: Vi star och undervisar i Form 2 nar en typisk Afrikabil kor in pa skolans omrade, en tyska kastar sig ut (det ar helt sjukt att vi verkligen borjat reagera nar vi ser vita manniskor), tar lite kort och aker ivag...Okej.

Pappa-kommentar (av Victor):
"Har ni traffat Michael nagot mer sen ni kom tillbaka hit?" "Nja, bara lite kort i stan en gang, vi har ratt olika scheman och sadar.." "Bra, mycket bra!"

Elev: En kille i tvan som skrev upp sitt mobilnummer och mailadress pa namnskyltarna som vi samlar in varje lektion...

Skamt: Igar var det dags for vart forsta lararmote nagonsin. Man har ju alltid undrat vad som pagar inne i lararrummet, och nu satt vi dar mitt i allt. Hur som helst var det galet segt, langre an fyra timmars massande av Victor, pa swahili. Ibland var det dock lite spannande nar de diskuterade om tjejer verkligen ar lika smarta som killar och om de verkligen ska fortsatta med skolaga... Hur som helst kom skamtet nar Victor gick igenom programmet for terminen och berattade att den 4 mars ska all personal pa skolan traffas i personalrummet for att fira in det nya aret. Helt naturligt.

Kompispass: Vi hade malat massa bilder till lektionerna for att ova pa beskrivningar m.m.. Sa vi delar glatt ut bilderna och sager sa tydligt vi kan att de ska beskriva bilderna i sina bocker, inte PA bilderna for de ska vi anvanda i alla klasser. Men vad hander efter tva minuter, jo var 33-aring sitter och skriver for glatta livet pa bilden. Jaja tankte vi, han ar ju anda evangelist i var kyrka sa det ar bast att inte skapa osamja, vi kan ju rita om hans bild. Men vips visar det sig att han har startat en trend i klassrummet...Illa.

Rolf:
Vi var ute och tog en av vara langa promenader, denna gang med sikte pa Lejonklippan. En haftig klippa som tagen ur Lejonkungen. Bestigningen av den borjar lite sadar med att Sofia ramlar ner i ett hal vid foten av klippan. Ligger dar med hela benet fast i halet och skrattar... Hennes redan arrade ben blev inte battre efter detta. Envis som hon ar ska hon anda upp och sta pa Lejonklippan (hon tycks ha blivit helt besatt av berg) som tur var klarade vi oss utan fler incidenter...

Rovare:
I fredagskvall klockan 20.00 (kanns pinsamt att skriva det men det funkar sa annorlunda har, en larare i Sverige skulle ju bli slaktad om han la ett prov da!) hade vi prov for dem som missade forsta provtillfallet. Sjalvklart kom tva elever sent och missade darmed lyssningsovningen. Vi lat dem gora de andra delarna forst sa att vi kunde ta lyssningovningen med dem efterat. Nagot forvanade blir vi nar en av tjejerna kommer och lamnar in provet och sager att hon ar klar. Vi forklarar talmodigt att hon maste gora lyssningsovningen ocksa, da visar hon oss att hon redan skrivit svaren pa den.. Hmm, lite skumt att man kan svara pa alla fragor pa en lyssningsovning man missade? Eller?

Uppdrag:
Nu har vi alltsa tagit over lararrollerna pa hela skolan (vi undervisar mer an nagon annan), rektorsrollen (vi tar hand om nya elever som soker in senare, husmorsrollen (vi fixar mat at elever som soker in), postansvarigrollen (vi tommer postfacket en gang i veckan) och nu ocksa rollen som Academic Master ( vi la om alla klasserns schema eftersom de hade typ fyra engelskalektrioner nar de ska ha atta egentligen.. Sa nu har vi att gora kan vi lova! 28 engelsklektioner i veckan :)) Vad ska det bli av Aya nar vi aker?




Denna veckas veckans...

Fluga: har blivit att rita egna kort. Vi vet inte riktigt var all kreativitet kom fran helt plotsligt, Afrika har gjort nagot med oss. Jag (Klara) som alltid har hatat att rita och pyssla har helt plotsligt blivit helt omvand och nu sitter vi uppe till ett pa natterna och bara tokpysslar. Sjukt.

Chock: En helt vanlig kvall nar vi hanger i huset kommer Victor helt plotsligt in, gar in till koket (!!!) och borjar till var otroligt stora forvaning att tanda upp en liten brasa och fritera potatis! En man i koket har vi inte sett sen vi kom hit (utom Ulf) och att han dessutom lagade mat var helt otroligt...

Nyhet: Nu har vi borjat med Lariamnedrakningen. Skylten sitter uppe i vart hus och kryssen ar redo att dras. Allt for att det ska bli nagot noje med att ta en Lariam. Skylten heter Dodstisdag och det ar gladjande att se att det nu bara ar 12 Lariamdagar kvar. Dessutom ar den pimpad med ett citat om Lariam:

"Det basta med Lariam ar att nar man har tagit den ar det en hel vecka tills nasta gana!" Klas, 19 ar

Hojdare: Anna fragade oss helt sonika en kvall om vi inte skulle gora scones. Halla, menar du SCONES som i BROD? Brod existerar vanligtvis inte pa Aya och varma scones ar ju helt klart en hojdare. Vilken kvinna!

Yippie: Ulf meddelande i veckan att han ska ta med oss till sin massajby i mars. Det ska bli sa haftigt. Vi langtar!

Passning: Vi har kommit pa den roliga ideen att dra igang en fotbollsmatch mellan oss larare och elevernas olika lag. Nar vi stod och pratade om det en kvall sager Victor "Vi kommer fa stryk, fast Form 1 ar jag inte orolig for, de sag vi ju spela idag..." Schysst...

Afrikanska beteende: Sofia kommer in vid ett pa dagen (=tokhett ute) och fragar om jag vill ha lite te. What?! Dessutom hade jag (Sofia) pa mig en langarmad troja en hel dag nu i veckan. Troja mitt pa dagen liksom, vad har hant?

Frukost: Veckans frukost gar latt till avokado. Efter manga forsok har vi antligen lyckats kopa goda avokado! Yummie!

Saknad:
gar daremot till fil. Vi skulle kunna ga over lik for en tallrik fil alltsa. Glimakrafrukostarna finns ofta med i vara drommar.

Bok:
Per Wastbergs "Vagarna till Afrika". Nu har alltsa Sofia ocksa malat in sig i ett horn och borjat pa den som var Klaras storsta plaga under rundresan. Allvarligt, finns det en segare bok?

Djur:
gar utan tvekan till en schysst skalbagge som har hangt en del pa Klaras rum och som brukar kila runt pa golvet och samla pa sig massa damm. Han maste veta att det inte finns ett enda stadredskap i huset, schysst att han tar sitt ansvar. Vi funderar starkt pa att anstalla honom som staderska.

Frukt: MANGO!
Sa var mangosasongen i Kondoa i full gang och vi lever pa mango. Frukost, mellanmal, middag, mellanmal, kvall.

Arsdag:
I mandags var det exakt ett ar sedan en helt ny varld oppnades for oss: vi halsade pa Jonas i lumpen. Vi ar fortfarande lite tagna av det hela. Vilken grej!

Helt plotsligt:
Anna och Janeth (vara sambos) sager utan vidare att de ska flytta till ett annat hus, tar varsin lada med grejer och flyttar ut. Inget konstigt med det. Men vi klagar inte, nu ar det vi och Vicke ensamma i ett hus!

Sanning:
Det ar faktiskt dags att svenska folker erkanner att pool ar battre an hav. Vi vet att det ar tabu pa att saga det. Havet ar ju SA vackert och SA harligt. Men arligt talat, vem orkar ha salt i ogonen konstant, vackla fram pa en acklig botten, pa sjogras over hela sig (och pa allt detta kan du lagga till hansyn till tidvatten i det har landet) nar man kan ligga i en frasch pool och bara njuta?

Citat:
"Vi kan inte gora nagra stora saker, men vi kan gora sma saker med stor karlek." Moder Teresa

SMS:
Gar latt till ett SMS som Sofia fick av Mike. Inneborden var ungefar: jag har sparat nagot till en dejt med er... Wow.

Snoris:
blir Sofia som snorar runt och later som en liten sal som svalt alldeles for mycket vatten. Hur blir man forkyld i detta tokheta land liksom?

Nykomling: gar till en liten kille som helt plotsligt satt i var soffa igar. Det visade sig att han var pa skolan for att gora intagningstesterna till Form 1. Victor var i stan hela dagen sa dar foll det pa var lott att ta hand om honom. Vi forsokte vara trevliga, visa runt pa skolan, han slappte loss och pysslade lite tillsammans med oss och hangde. Nar Victor val kom tillbaka blev vi sa fruktansvart besvikna pa hur han behandlade den nya grabben som akt fran Dodoma, inte kande nagon och var trott som ett dott djur. Stackarn.

Dikt: Giraffer ar gula, elefanter ar gra
Rolf ar pa Aya, och Klas likasa


Nodvandiga:
Hudlotion! Vi har verkligen badat i hudlotion denna vecka. Det ar som att bada vara skinn har bestamt sig for att lamna oss nu. Det i kombination med att vi verkligen slappt vart svenska beteende att vara ute hela tiden som solen lyser gor att ni helt klart kan forvanta er tva likbleka svenskar pa hemvag den 24 april!

Insikter:
Man far valdigt manga nyttiga insikter nar man ar ivag sa har. En sak vi helt klart har sett i ett helt annat ljus nu ar hur det maste vara att vara flykting eller invandrare. Vi har valt helt sjalva att aka till Tanzania och vi vet exakt nar vi ska aka hem, men anda kanns det ibland helt kaos. Tank hur det maste vara att TVINGAS aka till ett annat land, inte veta om man kan atervanda hem eller ens far stanna i det nya landet.. Det har verkligen blivit en tankestallare hos oss.
Dessutom kan vi mycket lattare tanka oss hur det maste vara att vara mobbad och helt annorlunda. Vi star dar och undervisar och sager nagot som ar helt naturligt for oss nar helt plotsligt HELA klassen brister ut i asgarv. Vi fattar ingentign, vi har ju stangt gylfen och vi kom ju ihag att tvatta bort mangon runt munnen idag. Eller nar man star pa bussen och verkligen hor hur manniskorna runt omkring sager nagot om "vitingarna" och sen asgarvar hogt. Tur att vi har ganska bra sjalvfortroende :)

Foretagsideer:
Sa har nar det borjar bli dags att ordna med universitetsansokningar och planer for hosten har en hel massa ideer for framtiden borjat spira. Vi delar med oss av nagra fortagsideer som vi lurat lite pa under veckan:

Vi kanske skulle skola om helt och bli lakare istallet...?

Vill du bli av med skabb? Ring Rolf och Klabb!
En privatklinik sarskilt inriktad pa afrikarelaterade sjukdomar.


Fast undervisning ar ju bra kul alltsa, vi kanske skulle bli larare trots allt...

Blandar du ocksa ihop grass och glass? (tanzanerna blandar standigt ihop l och r och kan byta pa dem lite hur som helst...) Nu kan du fa hjalp hos Rolf & Klas.
Engelskalektioner for swahilitalande - pa dina villkor

Utan stok och brak kan du nu lara dig ett nytt sprak.
Rolf och Klas erbjuder privatlektioner i engelska, swahili, svenska, tyska och franska.


Vi har ju agnat oss en hel del at oversattning av texter, gitarrspelade och sang pa senare tid. Kanske skulle sla in pa trubadurbanan?

Rolf & Klas spelar och sjunger - i regn och skur - i moll och dur!

PunKlas och Rock n' Rolf

Klara och Sofia sjunger alltfran "Mane och Sol" till "Mamma Mia"


Fast pyssel har ju blivit var stora passion...

Rolf & Klas ordnar barnkalas!
Vi gor ditt barns fodelsedagakalas oforglomligt.

Men vi har ju ovat mycket pa att bekampa skadedjur har ocksa..

Vill du att dina odlor, spindlar och knott, snart ska vara ett minne blott?
Har du oonskade husdjur - bestall Klas & Rolfs giftkur.


Eller varfor inte bara gora en helomvandning och borja lackera bilar istallet?

Klas & Rolf lackar om din golf

Eller kanske dra igang en bank?

Sofia & Klara - nar du vill ha hjalp att spara

Fast en mataffar vore kanske inte sa dumt?

Handla mat hos Rol och Klasse - vi bjuder pa en finfin kasse!

Men till slut kom vi fram till att det nog blir detta iallafall:

Klas & Rolfs Advokatbyra AB

Rolf skoter advokatandet och Klas blir personalchef. Vad tror ni?






Alla Hjartans Dag

I sann Nygeneration-anda hade vi flera veckor innan Alla hjartans dag, suttit och ritat hjarta efter hjarta och skrivit fina budskap pa dem till vara elever. Kvallen innan den 14 februari satte vi upp dem i killarnas och tjejernas dormitories. Inte visste vi att det skulle fa sadan respons! Killarna blev helt lyriska och ville att hjartana skulle sitta over just deras sangar och alla hjalpte till att gora det fint dar inne. Kommentaren som vi fick fran en av killarna varmer fortfarande i hjartat: "Ingen har nagonsin gjort nagot sadant har for oss tidigare." En sadan respons var helt klart vart timmarna da vi klippt, ritat och tejpat ihop hjartan i mangder.

Pa sjalvaste Alla hjartans dag var vi hembjudna till familjen Mcharo pa lunch. Eller hembjudna och hembjudna, vi gjorde nog arets inbjudan nagra dagar tidigare och bjod in oss sjalva lite snyggt. Ar inte mycket man kan gora nar man har nagra timmar over i Kondoa namligen och vi bara alskar att vara hemma hos den har familjen. Mama Mcharo bjod pa varldens godaste kyckling med ananas till efterratt och efter maten sattes en familjefilm med Elias konfirmation pa. Snacka om att ha tagit sig in i karnan nar man sitter och kollar pa familjefilmer sadar. Gott att ha nagot att gora ocksa eftersom vara diskussioner pa swahili inte ar alltfor givande..
Dagens forvaning eller rentav chock var att den blyge, men ack sa sote Elia faktiskt pratade med oss. Han sade nog mer till oss den har dagen an han gjort alla andra ganger tillsammans, och da har vi and abott hos den har familjen flera helger och firat jul tillsammans! Han stallde fragor till oss och vagade till och med titta pa oss nar vi pratade med honom. Wow!
Det narmaste vi kom en Alla hjartans dag-dejt i ar var nar Elia foljde oss till stan, da vi skulle vidare och traffa Teresa och Tabea. Ord som "nar kommer ni tillbaka till oss nasta gang?" har gett oss hopp om att han kanske tycker om oss anda :)

Att aterse vara kara tyskor var en frojd! Det ar verkligen kul att ha tva tjejer som ar i samma situation som vi ar i och som dessutom kan forsta oss. Visserligen ar Tyskland och Sverige extremt olika lander pa vissa punkter, men nar man ar har nere atskilliga mil hemifran ar det som att vi kant varandra jattelange och har precis samma bakgrund. Barnen pa barnhemmet var ocksa glada att aterse oss och for ett par timmar fick vi testa pa att byta blojor, trosta gratande barn och spela boll igen.
Dagens miss var nar vi skulle ga och lagga oss och sova inne pa det katolska gastehemmet, dar vi hade varsitt rum, och upptackte att ytterdorren var last. Rackarns ocksa. Det var bara att forsoka fa tag pa nagon som hade nyckeln. Det fick bli en nunna som redan hade gatt och lagt sig. Inte kul att vacka henne och saga nagra taffliga, ursaktande ord pa swahili.

Vara engelsklektioner flyter pa bra och vi forsoker hitta pa roliga satt for eleverna att lara sig pa. Darfor hade vi till en lektion den har veckan ritat bilder som de skulle beskriva genom adjektiv, men ocksa genom ord som under, to the left of, above, beside o.s.v. Vi visste att det skulle bli lite klurigt for dem, men inte hade vi kunnat forestalla oss vad det var som skulle bli svarast. Det forstod vi nar de en efter en pekade pa vara solar, bord, stolar, mattor och batar och undrade vad det var for nagot! Det var verkligen hur tydligt som helst vad bilderna forestallde, tyckte vi.. Det tyckte visst inte alla.
Bast var nar en grupp kommer fram med sin bild forestallande en sang och ett fonster, har vant den at fel hall och istallet pratar om en dorr. Man kan aldrig vara foberedd pa allt nar det handlar om engelsklektioner pa var skola..

Engelskalarare

Nu har alltsa arbetet borjat som engelskalarare och det ar verkligen spannande! Vi har insett att en 80-minuterslektion som kunde kannas som en evighet pa gymnasiet bara flyger ivag nar man ar larare. Det ar ju valdigt mycket som ar annorlunda i denna skolan jamfort med den svenska, men vi kampar pa.
Tankte bara att vi skulle bjuda pa nagra harliga citat fran breven som eleverna fick skriva till oss forsta lektionen:

"Me is firstborn of your father's. My father is your farmer and your mother."

" Dear Sophy and Flora, I am sixty years old."

"I would like to visit some countries, like German and London."

" My age is 15 17 years old. Your family is two children. Firstborn is me. Second is Diana. My family is your father. Me and the first girl is your mother. My father is your teacher."

Ja, man skulle val kunna saga att vi agnade lektionerna efter dessa brev bland annat at at ga igenom pronomen... :)
Det kom ju fram en massa grejer om oss sjalva som vi inte viste i dessa breven.

Vi kanske skulle bli larare istallet?

Vi kan tipsa om ellenandreasson pa resedagboken.se, hon har lyckats lagga upp manga bilder fran Zanzibar, Kenya och safari. Vilken klippa!

Mittreportage

Vi har borjat ta langa morgonpromenader innan solen star for hogt pa himlen och man helst inte vill vistas utomhus alls. Om det inte ar i skuggan under ett trad forstas.
Trots att det ar molnigt och ser ut att kunna bli annu en dag med regnskurar framat eftermiddagen, rinner svetten i pannan och langs ryggen dar vi gar i den rodbruna sanden. Vi fragar inte langre om vi ska ta en promenad. Det har blivit "promenaden" eftersom det egentligen bara finns en vag att ga. Dar gar vi i vagkanten bland stenar som antingen har en formaga att aka in i vara sandaler eller vara sa stora att vi snubblar pa dem. I magen finns den friterade kokbanen som vi tvingat i oss till frukost. Den vaxer i munnen nar man ater den och hor inte till vara favoriter.
Naturen ar fantastisk runt Aya! Efter en halvtimmes promenad kommer vi over ett backkron dar vi star en stund och njuter av en idyllisk blandning av sma vagar, backar, hoga berg, trad i alla dess former och lerhyddor. Sedan vander vi och borjar ga tillbaka mor skolan. Att ta en promenad har blivit ett bra satt for oss att fa lite avstand till skolan och hinna prata igenom och reflektera over vad som har hant. Planering over vad vi vill gora for aktiviteter tillsammans med eleverna och nagra ords suckan om att inte skolans keyboard fungerar, ar vanliga samtalsamnen dar vi gar. Sjalvklart byts aven ett och annat ord om Sverige och om familj och vanner dar hemma.
Majsen har hunnit vaxa sig skyhog sedan december. Solrosorna som finns har och var ar ett fargglatt inslag bland trad och buskar. Djuren, eller snarare insekterna och krypen, star annars for det fargsprakande langs vagen. Har finns fjarilar, faglar, odlor och skalbaggar i alla regnbagens farger.
En bil stannar och fragar om vi vill ha skjuts tillbaka. Det ar svart att fa tanzanerna att forsta att vi ar ute och gar for att motionera. En cyklande man med en get pa pakethallaren vinglar runt pa andra sidan vagen. Han ropar glatt ett "habari", medan geten ser allt annat an nojd ut med sin tillvaro. Pa andra sidan kryper en skoldpadda sakta framat. Nar vi kommer narmare drar den fort in huvudet i skalet, men later sig tillslut fotograferas efter en stunds vantan. Inte behover man aka pa safari for att traffa pa djur inte.
Konstigt nog ar det uppforsbacke nastan hela vagen tillbaka, utan att vi markt att det gick nedat pa vagen dit. Nar vi i alla fall slutligen ser skylten med "Aya Secondary School" skymta i vagkanten undrar vi som vanligt om det ska finnas vatten i kranen den har dagen sa att vi ska kunna ta en dusch. Antagligen gor det inte det, men annu har vi inte slutat att forvanas. Och egentligen ar det nog precis det som ar sa spannande med att vara har. Man vet aldrig vad som ska handa harnast.



- Good morning, teachers!
- Good morning, class!
- How are you?
- I'm fine, thank you. How are you?
- We are fine, thank you.

Vi ber de cirka 50 forstaarseleverna. som utgor ett hav av vita skjortor, roda kjolar och svarta byxor, att satta sig ner efter de vanliga artighetsfraserna i borjan av varje lektion. Vi delar ut namnlapparna de har fatt skriva, for att vi ska ha en chans att lara oss vad de heter, och kollar att alla ar narvarande. Med tanke pa hur valfyllt klassrummer ar, kanns det otroligt att nagon skulle saknas.
Eleverna i arskurs ett kan mycket lite engelska, sa vi forklarar lugnt och sakta att vi idag sak prata lite om Sverige. Nar vi forst fragar om nagon vet nagot om Sverige ar det knapptyst. Vi forsoker lirka lite och fragar om nagon vet var det ligger. Tystnad. Kanske ligger det i Afrika, forsoker vi. Till slut far vi da ett svagt "no" i kor. Kanske ligger det i Europa? Eleverna skiner upp och svarar glatt "yes". Vi skickar runt jordgloben och visar var Sverige ligger medan vi berattar lite enkla fakta om landet.
Eleverna tittar forskrackt pa oss nar vi berattar om arstiderna och om snon som tacker marken hemma nu. En av killarna racker upp handen, staller sig upp och fragar om inte manga manniskor dor av kylan p avintern. Vi forklarar for honom att sa ar det inte. Genast racker han upp handen igen och sager att smabarnen maste val i alla fall frysa ihjal. Det ar svart for tanzanerna att forsta sig pa det nordiska klimatet.
Nar vi har berattat om Sverige, visat bilder, kartor och flaggan, ber vi eleverna att satta sig tva och tva och prata lite om vilka skillnader det ar mellan Sverige och Tanzania. Femtio par bruna ogon kollar pa oss som om vi kom fran Mars, vilket vi nastan gor ur deras perspektiv, att diskutera i klassrummet hor inte till vardagen har. Efter att vi har fatt ga runt i alla grupper och hjalpa eleverna att starta gar det i alla fall nagorlunda. Att aldersskillnaden i klassen ar stor visar sig verkligen nar den 33-ariga pappan sitter och diskuterar med den 13-ariga killen, bada pa lika knagglig engelska.
For att forsoka fa eleverna att vanja sig vid att vara aktiva pa vara lektioner avslutar vi med en lek, rita och gissa. Elev efter elev kommer fram till svarta tavlan och ritar kok, batar, frukter och andra ord de behover ova pa. De ovriga eleverna gissar, forst trevande men snart mer och mer sjalvsakert.
Sa ringer klockan och 80 minuter har susat ivag, igen. Det ar dags for lunch och vi vagar gissa pa att eleverna far ugulai och bonor, som vanligt. Pa vagen ut ur klassrummet stannar en tjej vid oss och sager "Tack for undervisningen". Dar fick vi oss alltsa annu en tankestallar. Hur manga ganger har vi tackat en larare for undervisningen?
Undervisning ar bara annu en sak som vi i Sverige tar for givet och som ar en forman i Tanzania.

Swahililektion pa badrumsdorren...

De forsta dagarna pa Aya agnades mycket at att forsoka komma in i skolans rutiner och fa oss att kanna oss hemmastadda har ute i bushen. Detta har vi forsokt uppna genom att pimpa rummen med kort fran familj och vanner, Mathildas kort pa sex overlyckliga och trotta tjejer efter Varruset  i ettan pa gymnasiet,  teckningar pa kraftor fran baslinjen pa Glimakra, kort med pressade blommor fran barnhemmet i Kondoa...
Kreativiteten och silvertejpen har flodat ikapp och nu ar gamla mappar eller Y3-forpackningar hyllor pa vara vaggar, spannband kladstreck och Ayas Djurpark har fatt upp skyltar och faktablad om alla djur i parken. Valkomna, vi utlovar en upplevelse utover det vanliga!

Vi kande det ocksa nodvandigt, dels for att ova var swahili men ocksa for att eventuella gaster ska kunna briljera, att satta upp en swahililektion pa insidan av toadorren:


Nagra skitbra fraser:

Nodvandiga pa Aya

Ursakta, det ar en insekt i maten.
Samahani, ni mdudu katika chakula.

Det finns inget vatten.
Maji imetoka.

Lugn, det ar bara de gamla vanliga krypen som springer runt i kylskapet.
Basi, ni wadudu a kawaida, wanakimbia katika friji.

Jag tror att en spindel har byggt bo i min parm.
Ninaona buibui moja, imejenga kiota, katika jalada yangu.



Nagra skitdaliga fraser:

Icke nodvandiga for besokare pa Aya

Nej tack, jag sparar mig till efterratten.
Hapana asante, najidunduliza kwa desserti.

Kan jag lana dina yllesockor?
Ni sawa kwazima soksi ya sufu yako?

Vad roligt att alla kom i tid!
Nimefuraha sana kwa yote wamekuja katika wakati!

Vill ni ha lite formiddagsfika?
Mnataka kahawa za saa tano?



Veckans...

Personlighet: gar latt till Gloria Mcharo, mamman i var favoritfamilj i Kondoa. Haromkvallen satt vi och laste pa rummet nar vi helt plotsligt horde en valbekant rost ute i garaget\vardagsrummet. Nastan hela familjen Mcharos hade alltsa svangt forbi pa vag hem till Kondoa och det var en gladje utan dess like att traffa dem. Vilka manniskor! Vi maste helt enkelt ga hem till dem idag och bara mysa lite :)

Besok: blir latt nar Ulf helt plotsligt dyker upp pa Aya. Mycket harligt att traffa honom!

Djur: det blir faktiskt tva djur som hamnar pa delad forstaplats denna vecka. En dag hor vi helt plotsligt hysteriska skrik utifran skolgarden. Vi springer ut och upptacker att alla elever (cirka 400) star i en ring och kollar pa nar nagra av killarna haller pa och doda en orm. Orm, tanker vi, det har vi ju sett manga har redan... Men detta var en saker TVA METER LANG SVART KOBRA! Ganska ackligt att veta att den lilla giftormen slingrar sig runt pa skolan. Hur som helst dodade dem den lyckat och bar glatt in den till laboratioriet for att anvanda den i biologin...
Djur nummer tva var en mkt haftig liten parluggla som satt och sag lurig ut pa en gren utanfor lararrummet. Ulf var ganska fascinerad och borjade kittla ugglan pa magen for att se reaktionen...haha.
Nagon som daremot verkligen inte far Veckans Djur blir skorpionen som igar hade tagit sig in pa Klaras rum, usch. Tack och lov dodade var kara rektor och sambo den med ett valdsamt utfall.

Sang: Soulmate med Natasha Bedingfield, skon lat men dock lite sorglig!

Lovsang: Asante Yesu, latta ackord och toklatt att oversatta till swahili. Plus for det!

Citat:
"Du missar 100% av de skott du inte skjuter"

Wayne Gretzky, har anda sen hockeybildernas tid tyckt att det var en bra kille den dar Wayne!

Blixt fran en klar himmel:
Vi star och har en grammatiklektion i Form 2 nar en kille helt plotsligt racker upp handen, staller sig upp och sager: "Jag alskar dig" pa svenska...Jaha, vad ska man saga da?

Boneamne: Ulf var allt en parla och tog med sig keyboarden pa skolan till Dodoma for att se om han kunde hitta nagon som kan laga den. Hoppas, hoppas, hoppas!

Flopp: Tva ganger under veckan har vi gatt upp i beckmorkret klockan 5.30 for att jogga med eleverna men bada gangerna har vi missat dem... rackarns.

Gapskratt:
blir alla elever nar vi forsoker uttala deras swahilinamn pa uppropet...

Tabbe:
en fruktansvard tabbe blev det minsann nar vi agnade oss at den spannande uppgiften att filtrera vatten. Precis nar vi hade fyllt nastan en hel flaska med frascht, filtrerat vatten rakar vi blanda ihop flaskan med okokt vatten med den med filtrerat....oooopps. Borja om fran borjan...

TACK: gar till Bosse och I-A som i det langsta verkligen forsokte fa ihop det att komma hit och halsa pa. Vi vet hur ode vi bor och det ar sannerligen inte latt uppgift. Tack for ett vardigt forsok!

Dikt:

Don't look, you might see
Don't think, you might learn
Don't walk, you might stumble
Don't run, you might fall
Don't try, you might fail
Don't live, you might die

Vi later den tala for sig sjalv.

Kanon: det gar inte att beskriva var gladje nar TV:n gick sonder haromdagen. Detta innebar att vi kan slippa fler kvallar med de asiatiska saporna och "oh, Jasmine" pa hogsta volym varje kvall ett tag framover.

Kalkon: var nar nagon bright elev kom in och lagade TV:n...typiskt.

Afrikanska beteende: gar till oss nar vi klockan sex pa kvallen gick in och tog pa oss langarmas troja for att det var "lite kyligt" Helt sjukt!

Klass: gar till Form 2 B utan tvekan. En oerhort skon klass som garna pratar och ar ambitiosa som bara den.

Kompispass: Skolprasten skulle absolut ha fram oss i slutet av gudstjansten och saga nagra val valda ord. Dess inleder han med "vad kul att ni ar har idag, men jag sag att ni kom lite forsent..." Det sjuka hade namligen intraffat att en gudstjanst i det har landet borjade FORE utsatt tid. Vi kan fortfarande inte forsta nagonting alls..

Irritationsmoment: var toalettrullshallare bestar av en liten pinne som hela tiden ramlar nar nar man ska ta papper. Vi ar ganska envisa av oss och vill inte ge upp, det ska ga! Men haromdagen fick vi anda vika oss, vi later den numera ligga pa golvet och har satt upp en lapp med texten "Det ar ingen ide..."

Kladesplagg:
blir skolans t-shirt som vi nu har kopt for att smalta in lite battre bland eleverna...det funkar sadar.

Sport: blir netball som ar tjejernas favorit har. Nu tror vi att vi har lart oss reglerna sa snart ska vi klassa ut dem.

Frukt: blir zambarau som ar en liten druvliknande frukt med en stor karna som eleverna tog oss med ut i skogen for att kaka. Ratt okej, men lite som krusbar, mest kul egentligen inte sa god.

Sotis: gar till Olaphu i Form 2 A, galet sot liten kille som verkar ha en formaga att tappa bort allt mojligt.

Insikt: det ar ingen ide att ga upp och tanka sig att ta en morgondusch. Det finns i 99 fall av 100 inget vatten pa morgonen, vi ger upp nu.

Maltid: chapati och farsk banan (inte att forvaxlas med den hemska kokbananen som vi ibland far friterad till frukost...uuh), det har vi atit varannan kvall denna veckan. Helt underbart!
Kvallarna da vi inte atit chapati har det blivit en annan hojdare: friterad potatis, potatisgryta, ris och spaghetti! Vadda kolhydratsbomb?

Grupp:
gar till den lutherska gruppen som vi hanger med varje kvall. Mys!

Uppfinning: vi kom pa den briljanta iden att hanga upp vara shampooflaskor i duschen. Detta lostes smidigt med en liten bit silvertejp, och vips blev det riktig korvkioskstamning i duschen. Kanns som man tvattar haret (inte for att det ar sa ofta, men anda...) med senap och ketchup!

Bok: gar till "Hawa the Busdriver" som alla elever ska lasa. NOT. Ratt kass bok faktiskt.

Bibelord: My power is strongest when you are weak.

Stold: vi har visst lyckats stjala en jordglob som vi bara skulle lana lite till nagra lektioner...

Ulf: "Jag trodde ni skulle vara solbranda!" Tack for den passningen...

Atervinning:
ett projekt i veckan var att forvandla en Tjejhalvan T-shirt och ett linne till band till fotbollslaget. Detta efter en match med total forvirring fran var sida... Vem var i vilket lag?!

Afrikatips: Tro inte att din filt blir fraschare av att hangas pa vadring, antagligen kommer nagot djur att bajsa pa den istallet. (Fraga Sofia..)

Ris: gar till skolans Academic Master som ska styra upp hela skolans schema som for tillfallet ar fullt av krockar. Han stack i borjan av veckan ivag till Moshi for att hamta sin motorcykel istallet. Och har star vi med massa krockande lektioner och ar helt lamnade i sticket. Vardelost.

Larare: gar till vice rektorn, Laiboni. Vi har verkligen borjat uppskatta honom. Han gor det han lovar och han gjorde tva klasser av form 1 nar vi sa att vi inte kunde ha over 60 elever pa samma lektion. Det fanns varken stolar eller bord till alla.

Arsdag: denna veckan var det exakt ett ar sen vi bestamde oss for att Glimakra verkligen var intressant!

Karlek: gar till alla er som betyder mycket for oss, vare sig ni ar langt borta eller nara, pa Alla Hjartans Dag!

Ros: gar till alla narmast sorjande som eventuellt lyckats ta sig igenom hela den har listan!

Back on track

Dagarna pa Zanzibar flot pa i nagot slags sagolikt skimmer. Det var otroligt vackert, knappast overskattat som vi blivit varnade for innan. Vi tog oss fran vart lugna hotell nere pa vastkusten upp till Stone Town via en helt galen SpiceTour ute i bushen. Var guide kallades Mister Spice och kunde prata svenska ratt bra. Han briljerade med att ha varit guide at bade Linda Isacsson och Mat-Tina. Hela vandringen var helt galen men det var riktigt kul att se, kanna pa och smaka alla olika kryddor och frukter.
Sa gjorde vi Stone Town med slavmarknad och affarer i de sma granderna innan vi akte vidare mot ostkusten och Paje Ndame. Dar blev det undervisning, kubbmatcher med massajer, bad i vatten som var FOR varmt (man blev helt dizzy av hettan) och massajfest.
Sa drog alltsa hela Glimakras internationella bibellinje vidare mot Arusha, en resa som inte blev helt klockren. Det visade sig att vi hade ett plan sa litet att det bara rymde var klass. Var larare Stefan drabbades av en fruktansvard klaustrofobi och det hela blev lite struligt, hur som helst landade vi sakert i ett svalt(!!!) Arusha :)
Dagarna darpa blev det safari i Ngorongorokratern och Lake Manyaras nationalpark. Vi hade en fruktansvard tur nar det gallde djuren, manga lejon, elefanter, giraffer, flodhastar, en noshorning, gnuer, bufflar, babianer, faglar, hyenor, shakaler, gaseller, impalas och allt man kan tanka sig. Hade bara leoparden visat sig ocksa sa hade vi haft Big Five :) Vadret daremot var lite samre, det regnade bada dagarna...
Sa var det dags att aka till Mwanga School for the Deaf igen, vi kopte upp en hel dala dala och stack ivag. Harligt att vara dar igen och kul att se skolan med lite elever ocksa :) Som en blixt fran klar himmel berattar Stefan att han har med sig ingredienserna till SEMLOR! Det blev alltsa semelfest har mitt i Afrikas djungel, helt underbart och valdigt ovantat!

Dagen darpa tog vi sorgsna farval av klassen och drog tillbaka till Arusha. Nu var det dags for en flygning till Kondoa med Mission Aviation Fellowship. Sa underbart att slippa sitta pa en het buss i tva dagar och ma sadar. Istallet var det cirka en och en halv timmes harlig flygning i ett litet femsitsigt plan. Det var verkligen coolt att se Kondoa from air och vi ar evigt tacksamma till piloten som skot upp flygningen manga timmar for att vi skulle kunna aka med :) ASANTE!
Att han dessutom var norrman gjorde ju det hela lite roligare, jag menar hur latt ar det att vara allvarlig nar nagon fragar: "Trenger ni oronplugger?" Sott med norska alltsa.

Sa var vi alltsa tillbaka pa Aya Secondary School, denna gang full av elever. Redan igar hade vi vara fyra forsta lektioner och det gick valdigt bra. Valdigt spannade att forsoka undervisa elever pa vart satt nar de blivit undervisade pa tanzanskt satt i sa manga ar... Det kommer bli spannande!
Gladjande nog har skolan fatt en engelsklarare nu i alla fall, sa hon tar hand om form 3 och 4 och vi undervisar i form 1och 2. Vi forsoker fa Kulanga att forsta att han redan nu maste forsoka hitta en larare till da vi aker. Vi vet dock inte riktigt om han tycker att det ar lika brattom med den saken! No hurry in Africa..
Vara dagar nu for tiden fylls alltsa av engelsklektioner, planering av lektioner, gitarrspelade, hang med eleverna, silande av vatten genom kaftanfickor (Tack Mwanga-ganget for kaftanfickan, den har gjort vart vatten drickbart atminstone!), glimakraplugg, pimp my room och laxhjalp.
Vi forsoker sakta med sakert borja ta oss in i elevganget, vi har borjat hanga med en luthersk grupp pa kvallarna och ikvall ska vi ha korovning :) Spannande!

Vi vill ocksa passa pa att utfarda en allman varning for Varma Koppens Kantarellsoppa. Den ar verkligen en ulv i faraklader, later sa god men ar sa FRUKTANSVART SALT. Helt otroligt!

Och tack for alla halsningar pa min (Sofias) fodelsedag! Kan inte forsta riktigt sjalv att jag nu ska vara vuxen och 20 ar, men det ar tydligen sant! Om ni inte fick svar pa sms:en, sa ar det som vanligt Tanzanias underbara telefonnat som inte fungerar som det ska. Men det betyder att Afrikaland ar sig likt!

RSS 2.0