Habari za Aya

Da har ytterligare lite harlig tid pa Aya gatt da. Det borjar kannas att det lider mot sitt slut, vi suger verkligen ut allt av varenda minut...

Vi kanske ska borja med att beratta att var weekend i Dodoma var top-notch. Besoket ute i Ulfs massajby var haftigt. Vi at lever, drack mjolk, sov i en hydda gjord av koskit pa en kohud och sadar. Sa det kandes riktigt kul att fa uppleva!
Dessutom hann vi med ett rejalt varv pa stan, inhandlade khangas och en kottkvarn bland annat.
Bussresorna gick riktigt bra. Det varsta som hande var nar vi akte tillbaka till Kondoa och muslimerna firade helgdag. En hel kor med fanor och megafoner stod i mittgangen och vralade ut sina sanger... Harligt.
Magen kande dock av all mjolk vi druckit i helgen hos massajerna och till flingorna pa MAF. Klarade som tur var hela bussressan innan vi fick vara attacker och behovde uppsoka toaletten stup i kvarten.

Vi har borjat att ga upp halv sex och springa "Mchakamchaka" med eleverna. Alla eleverna maste alltsa ga upp da och sen springer de klassvis en svang och sjunger haftiga sanger. Kanns verkligen som om vi gor lumpen! :) Galet tidigt och sjukt laskigt att srpinga pa dessa ojamna vagar i totalmorker, men oj sa mysigt :)

I Dodoma hittade vi aven elevernas favoritband med Westlife samt en Abba-kassett. Victor har varit borta en del sa det har verkligen varit houseparty hos oss. Vi har gjort "lyssningsovningar" med alla vara klasser, men sjalvklart har de hunnits med en hel del dans ocksa. De ar grymma dansare!

I helgen gav vi oss pa ett riktigt projekt. Vi hade bjudit med Mcharos och utlovat svensk mat: kottbullar och potatismos. inte jattesmidigt har i Kondoa.
Kottkvarn fick alltsa inforskaffas i Dodoma, sen kopte vi lite ackliga kottstycken i Kondoa och malde dem! Traningsvark!
Sa fick vi ga och hjalpa till att mjolka i byn for att fa tag pa mjolk till maten. Att gora allt over EN eldstad tar ju ocksa lite tid. Men nar vi antligen satte tanderna i den forsta kottbullen pa fem manader var det med gladje! De blev tokgoda :)
Lite hallonkram till efterratt sa var middagen komplett. Mums.

I ovrigt har vi varit med om tva naturkatastrofer pa samma vecka! Den forsta var nar vi hade en lektion i Form 1 och nagon plotsligt skriker "Vibration". Mycket riktigt var det en liten jordbavning som skakade marken ett par ganger. Coolt.
Naturkatastrof nummer tav agde rum i fredags. Nar vi hade sprungit med eleverna pa morgonen sag vi fram emot att krypa ner i sangen igen och sova lite till.. Nar vi plotsligt upptacker en oversvammning i koket. Hmm, nagon har visst glomt att stanga av vattenkranen och hela golvet ar tackt av MYCKET vatten..
Vad gor man? Sovmorgonen gick at till att osa vatten med tallrikar istallet...

I helgen fick vi ocksa angenamnt besok av Emil Ljung som var glimakravolontar pa Aya for tva ar sen. Riktigt kul att fa veta lite mer om hur de hade det och vad som andrats. Dessutom ratt frestande grej att aka tillbaka och besoka Aya tva ar senare...

Igar spelade vi netball for forsta gangen. En sport som liknar basket, men utan dribblande och studsande med bollen. Fanns dessutom lite linjer vi inte var tillatna att overskrida. Efter nagra minuter nar vi borjade forsta reglerna var det riktigt kul att spela. Kommer sakerligen bli fler matcher med tjejerna.
Chockande nog fick vi efter var forsta gang till och med erbjudande om att spela i skollaget i eftermiddag nar vi ska till Mondo och mota deras secondary school. Hedrande, men vi gor nog storre nytta vid sidan av planen som hejaklacksledare. Aya (klapp, klapp, klapp) Aya (klapp, klapp, klapp) !

Om ni fick mojligheten att bestamma nagra uppmuntrande ord, ett fint citat eller nagonting annat som kan sta pa en klassrumsvagg i Tanzania, vad skulle det vara da? Tacksamma for forslag :)

Kommentarer
Postat av: Lydia

man blir helt klart lockat att åka iväg nånstans när man läser om era trapatser :)



Vad kul att ni träffat emil, hörde att han skulle ner dit. han är storebror till en kompis och typ bästis med en annan kompis jag har :)



lev, lär, utvecklas & njut av allt som händer hos er :)

2009-03-17 @ 10:25:03
Postat av: Kristin Lundgren

Hej på er!:) Låter som massajbyn blev en häftig upplevelse, kul! Det där med att besöka toaletten stup i kvarten är ju desto mindre roligt... Skönt att ni inte drabbades under bussresan då;) Ert "köttbulle & potatismos"-projekt låter verkligen inte lätt att genomföra i Afrika. Men jag måste ändå säga att jag är imponerad över att ni lyckades! Det finns väl knappast nåt mer svenskare?:) Naturkatastroferna låter spännande, tur att jordbävningen var liten! Det där med översvämning är ju alltid spännande:) Har man inget å göra så kan man alltid hålla på med lite vattenprojekt ju;) Kommer inte på några bra förslag till väggen, men ni är ju så påhittiga så det fixar ni!:) Nåt om att de är värdefulla är alltid ett bra budskap!

Var rädda om er! Saknar! KRAM

2009-03-17 @ 23:55:40
Postat av: Gustaf

Kul att höra lite från er. Köttbullar låter inte dumt, tyvärr kan ni inte bjuda mig på det när jag kommer ner, för ni skulle tydligen vara försvunna redan då (?). Jaja, vi kommer befinna oss på samma kontinent i alla fall, och det är ju alltid nåt :)

Kram

2009-03-18 @ 13:09:37
Postat av: Emil

Valdigt roligt att fa traffa er maste jag saga!! Och galet kul att komma till Aya igen. Finns himlen pa jorden ar den just dar, pa AYA!! Aka tillbaka rekommenderas starkt, att lamna rekommenderas desto mindre :P

ta vara pa sista tiden!!

2009-03-19 @ 11:03:50
Postat av: [email protected]

gött jobbar tjejer!

vi ses snart! keep up the good!

puss

2009-03-20 @ 18:32:39
Postat av: Erika

verkar som ni lyckades bättre med köttbullarna den här gången än i kenya.. jag saknar er verkligen!

2009-03-22 @ 22:08:42

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0